Julkaistu: 07.03.2008

Kastor

Viiltävää kauneutta ja hienovaraista mystiikkaa yhdistettynä sävellys- ja sovitustyön omaperäiseen otteeseen. Näistä aineksista koostuu Kastorin mehevä esikoispitkäsoitto ”Lost Station”, joka kestää kansainvälisenkin vertailun.

Kuopiolaisjuurinen musiikkiyhteisö New Music Community on rikastuttanut kiitettävästi maamme musiikkikenttää viime vuosina raikkailla ja omaperäisillä yhtyeillä. Muun muassa Rubikin ja Underwater Sleeping Societyn viereltä valokiilaan nousee nyt indiepop-debyyttialbuminsa myötä kokoonpano nimeltään Kastor.

Kaksosten tähtikuvion tähdeltä ja kreikkalaisesta mytologiasta nimensä lainannut viiden miehen yhtye julkaisi vuonna 2005 viiden kappaleen kiitellyn minilevyn Invisible Triumph, jolla bändin omintakeinen tyyli oli jo hallussa. Uutukainen Lost Station lunastaa kirkkaasti Invisible Triumphin lupaileman jatkon.

Vajaan vuoden kestänyt levytysrupeama näkyy ja kuuluu Lost Stationin kappaleiden tasossa positiivisella tavalla. Kastor on myös hankkinut vuosien vahvan keikkailupohjan esiintymällä useiden muiden bändien rinnalla (mm. edellä mainitut sekä Magneta Skycode ja Lapko) mikä osaltaan on varmastikin lujittanut yhtyeen identiteettiä, ammattimaisuutta ja omaa suuntaa.

Lost Station rakentuu teemallisesti etsimisen ja löytämisen ympärille. Kyseessä on myös metaforinen matkustaminen; meillä kaikilla taitaa olla se oma ”kadonnut asema”, hetki joka jälkeenpäin ajatellessa aiheuttaa epävarmuutta - olisiko sittenkin pitänyt valita toisin?

Heti ensimmäinen raita Too Much Alike avaa ajatuksia aikuistumisen vaikeudesta. Kappale soljuu ja kasvaa edetessään niin, että kuulija ei voi kuin herkistyä. Siitä onkin hyvä jatkaa levyn ensimmäisen singlelohkaisun, menevämmän Melody I Hear In Your Heartbeatin tahdissa. Kolmosraidan I Don’t Smoke that Shitin lakoninen tempo jää mukavasti junnaamaan päähän, puhumattakaan tanssittavammasta Kings Of The Modern Timesista.

Kastorin laulajana, kitaristina ja kosketinsoittajana toimivan Matias Koposen laulu on kauttaaltaan pehmeää ja englannin artikulointi lempeää. Joitain kuuntelijoita tämä esimerkiksi Illicit Karma -kappaleessa korostuva ominaisuus saattaa kenties ärsyttää, mutta varmaankin yhtä moni kokee sen tuovan yhden tärkeän osan yhtyeen omalaatuiseen sointiin. Sävellystyö ja tuotanto ovat koko yhtyeen käsialaa, sanoitusvastuu on Matias Koposen ja kitaristi Jarkko Kumpulaisen hartioilla.

Levyn viimeisellä raidalla, Touch Of Fearilla tuntuu yhdistyvän monta kastormaista seikkaa: huumori, levyn tematiikka, soiton yhtäaikainen yllätyksellisyys ja tunnistettavuus sekä hykerryttävä tunnelma. Levyn kappalejärjestys osoittaa, että kaiken muun hyvän ohella Kastorilla on myös dramaturgia hallussa - yhdentoista laulun kokonaisuus muodostaa eheän ja rytmiltään miellyttävän musiikkielämyksen. Tähän levyyn haluaa uppoutua kerta toisensa jälkeen.

Kastorin viehättävään maailmaan pääsee tutustumaan livenä pitkänä perjantaina eli 21.3. jolloin viisikko valtaa Semifinalin.

Tiedot

Kastor

Semifinalissa 21.3.2008

Kastor: Lost Station (Backstage Alliance)