Julkaistu: 18.03.2008

Horton

Horton kuulee eräänä päivänä äänen ohi leijailevasta pölyhiukkasesta – ja löytää kokonaisen maailman.

Horton on hieman höppänä elefantti, joka viihtyy hyvin viidakon eläinlasten kanssa. On selvää, ettei tällä sympaattisella otuksella koskaan kaikki suju nappiin vaan kaikesta tulee enemmän tai vähemmän epäonnista kohkaamista. Erään päivänä Hortonin ohi leijailee pölyhiukkanen, joka ihan selvästi huutaa kauhistuneella äänellä. Elefantti vakuuttuu varsin nopeasti, että sen sisällä on joku, joka tarvitsee hänen apuaan.

Selviää, että pölyhiukkasessa asuu kokonainen oma maailmansa. Fantin ystävät eivät ole lainkaan vakuuttuneita asiasta, vaan pitävät tätä vielä vähän pöhkömpänä, jos vain mahdollista. Toisaalla – pölyhiukkasessa – pienoismaailman pormestari yrittää varoittaa kansalaisiaan maailmaansa uhkaavasta vaarasta. Mutta kukapa nyt uskoisi kaveria, joka juttelee taivaalla olevan näkymättömän elefantin kanssa.

Hortonin pienoismaailmasta suivaantuu viidakkoa varpaillaan pitävä kenguruemo (Carol Burnett). Tämän mielestä hölmön elefantin järjettömyys ei voi olla hyvä esimerkki lapsille. Päästäkseen Hortonista kenguru palkkaa katalan, mafia-aksentilla puhuvan korppikotka Vladin (Sukuvika-sarjan Will Arnett) tekemään likaisen työn. Ei siis sitä Vlad-nimistä pupua, joka tarjoilee kaikille keksiä... Mutta Horton on päättänyt pelastaa hiukkasessa olevan miniyhteiskunnan sankarillisesti ja lähes pelottomasti.

Ice Age -elokuvien tekijät ovat tehneet mainion koko perheen animaation, jonka huumori viihdyttää niin aikuisia kuin lapsia. Elokuvan huumoria viljelevä dialogi on näppärää, yllätyksellistä ja sujuvaa, kerronta mukavan lennokasta ja vauhdikastakin. Varsinkin elokuvan alkupuolen kerrontaa soljuu mukavasti ja pidäkkeettömästi. Tosin tapahtumien finaalivaiheessa tahtoo jälleen kerran mopo karata käsistä vauhdin kiihtyessä. Laadukkaasti toteutettu tietokoneanimaatio on karkkimaista, värikästä ja runsasta. Aivan ihania ovat lainaukset animaation muista tyylilajeista – kuten animea muistuttava kuvitteellinen taistelujakso, jossa Horton pistää ympäristönsä lähipuut ojennukseen.

Vaikka tarina on läpeensä kevyt ja koominen, antaa Dr Seussin tarina mahdollisuuden pohtia ympäröivää todellisuutta. Millaisia erilaisia maailmoja ympärillämme lieneekään, ja mitä mahdamme nähdä, jos vain jaksamme suhtautua avoimesti tuntemattomaan. Lapsille suunnatussa tarinassa herätellään myös huomaamaan välinpitämättömyyden synnin: se mitä ei näe – ei ole olemassakaan.

Hortonin hahmolle on antanut äänensä yksi nykypäivän parhaista elokuvakoomikoista, Jim Carrey, joka tekee elefantista täysin vastustamattoman hömelön. Carreyn osuus Hortonin persoonassa on niin vahva, että tämän liikkeissä voi ihan nähdä Carreyn itsensä. Onkin vaikea kuvitella, miten joku muu voisi tehdä kyseisen äänirooliin.

Hortonin suomalaisena äänena on kokenut dubbaaja Antti L.J. Pääkkönen, jolle Carreyn ilmiömäinen työ on varmasti luonut paineita. (Tämä arvio perustuu alkuperäiseen versioon.) Pääkkösen lisäksi Hortonin kotimaisina ääninä ovat Eero ”Ganes” Milonoff, jolle dubbaustyö on ensimmäinen, sekä Tommi Korpela.

Jim Carreylle Horton on jo toinen Dr. Seussin kirjaan perustuva lastenelokuva, ensimmäinen oli The Grinch (2000). Suomen ensi-iltaan saapuessaan elokuva on jo tehnyt Yhdysvalloissa mahtavaa tulosta – elokuva on tähän mennessä vuoden suurin avaus jenkeissä. Lisäksi se on Carreyn elokuvista avannut parhaiten lähes viiteen vuoteen.

Eipä tuo liene ihmekään sillä tuottajatiimistä löytyvät mm. Ice Age (2002, 2006) sekä Robots (2005) -elokuvien kovat taustajoukot: ohjaaja-tuottaja Chris Wedge sekä tuottajat Christopher Meledandri ja Bob Gordon.

Tiedot

Horton

Horton Hears a Who
USA 2008

Ohjaus: Jimmy Hayward & Steve Martino
Käsikirjoitus: Ken Daurio & Cinco Paul
Perustuu Dr. Seussin vuonna 1954 julkaistuun kirjaan
Äänet (originaalit): Jim Carrey, Steve Carell ja Will Arnett
Äänet (dubbaus): Antti L.J. Pääkkönen, Eero Milonoff ja Tommi Korpela
Musiikki: John Powell
Leikkaus: Tim Nordquist
Kesto: 88min.
Ikäraja: S

Tuotantoyhtiö:
20th Century Fox Animation, 20th Century Fox & Blue Sky Studios