Julkaistu: 14.02.2008

Risto Räppääjä

Nuudeli, mä oon sun puudeli
Risto, Nelli ja pakastaja-Elvi valloittavat Mari Rantasilan esikoispitkässä lastenmusikaalissa.

Sinikka ja Tiina Nopolan rakastettu lastenkirjasankari Risto Räppääjä on saanut ikioman elokuvan kymmenvuotisjuhlansa kunniaksi. Kirjoista Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi sekä Risto Räppääjä ja Nuudelipää ammentava koko perheen musiikkielokuva on vauhdikas ja värikylläinen seikkailu. Mikä parasta, Mari Rantasilan ohjaama komedia on oikeasti hillittömän hauska puolitoistatuntinen.

Nopolan sisarusten luoma punapäävesseli Risto (Niilo Sipilä) asuu kerrostalossa Rauha-tätinsä (Annu Valonen) kanssa. "Elämä ei ole hassumpaa kun saa Rauhan kanssa asustaa", toteaa laulava poika, jonka äiti on "Norsunluurannikolla tutkimassa afrikkalaisia rummutustyylejä". Samasta kiinnostuksesta juontaa juurensa myös Riston innokas rumpuharrastus.

Kun tv-kokkipariskunta Perhoset muuttaa taloon yhdessä tyttärensä Nellin (Mimmi Lounela) kanssa, herää pojan uteliaisuus "nuudelitukkaista" naapuria kohtaan. Rauha kannustaa arkailevaa Ristoa ystävystymään samanikäisen rohkean tytön kanssa. Täti itse tyytyy haaveilemaan kaukaa samassa rapussa asuvasta, umpiujosta Lennart Lindbergistä (Martti Suosalo).

Riston ja Rauhan arki hankaloituu kertaheitolla, kun täti yllättäen katkaisee koipensa. Apuun rientää Elvi-serkku (Ulla Tapaninen), tiukka järjestyksen ihminen, joka myös kiinnostuu mursuviiksisestä Lennartista. Risto ja Nelli päättävät ottaa selvää, mikä Elvi oikein on naisiaan. Tutkimukset vievät kaksikon hurjien johtopäätösten äärelle.

Vantaan Pakkalassa sijaitsevan Kartanonkosken idyllisessä kerrostalomiljöössä kuvattua Risto Räppääjää voisi parhaiten luonnehtia tyylitellyksi slapstick-musikaaliksi. Lennokas tarinan kerronta yhtyy koomisiin äänitehosteisiin visuaalisen kylläisyyden keskellä. Rantasila ohjaa elokuvaa kuin iloista sarjakuvaa: juonen kommellukset vaappuvat hilpeästi mahdollisen ja mahdottoman reunalla täyteen ladattujen kuvaraamien puitteissa.

Minna Santakarin räiskyvän hauska lavastus tukee "arkista fantasiaa" suurenmoisesti. Räppääjien asunnossa ei ole säästelty kirkkaita värejä, vaan sen sisustuksessa on väännetty nupit hupaisasti kaakkoon. Missään kohdin ei kuitenkaan erehdytä astumaan väärällä ylettömyydellä yli laidan. Kosketus todellisuuteen säilyy ilotulituksen taustalla.

Risto Räppääjä toimii myös musiikkinsa puolesta. Iiro Rantalan säveltämät laulut ovat tarttuvia ja rytmikkäitä hervottomista sanoituksista puhumattakaan. Ennakkonäytännössä läsnä olleiden lasten riemukkaista reaktioista päätellen ne myös "osuvat ja uppoavat" ensisijaiseen kohderyhmäänsä. Ylipäätään elokuvan humoristiset karikatyyrit tuntuivat kutittavan nuorten katsojien nauruhermoja. Tenavat tietävät, että juuri höpsöille aikuisille nauraminen on elämän suola.

Risto Räppääjää on onnitteleminen myös mainioista roolivalinnoista. Ristoa ja Nelliä esittävät ensikertalaiset Niilo Sipilä ja Mimmi Lounela antavat elokuvalle sen kaipaaman leppoisan luonteen. Lapsilla on selvästi ollut hauskaa elokuvaa tehdessään, minkä huomaa kaksikon iloisen irtonaisesta yhteispelistä. Tarinan aikuisista erottuu edukseen ennen muuta Ulla Tapanisen hulvaton pakastaja-Elvi, jonka kuoroharrastus ei kaihda mitään keinoja.

Rantasilan elokuvaa on ilo suositella niin lapsille kuin kokonaisille perheille. On kerrassaan fantastista, että maassamme tehdään näin laadukasta lastenelokuvaa!

Tiedot

Risto Räppääjä

Suomi 2008

ENSI-ILTA 15.2.2008

OHJAUS Mari Rantasila
KÄSIKIRJOITUS Sinikka ja Tiina Nopola
TUOTANTO Lasse Saarinen, Risto Salomaa
KUVAUS Timo Heinänen
LEIKKAUS Tuuli Kuittinen
LAVASTUS Minna Santakari
MUSIIKKI Iiro Rantala

PÄÄOSISSA:

NIILO SIPILÄ – Risto Räppääjä
MIMMI LOUNELA – Nelli Nuudelipää
ANNU VALONEN – Rauha Räppääjä
ULLA TAPANINEN – Elvi Räppääjä
MARTTI SUOSALO – Lennart Lindberg
ULLA KOSKELA – Pinja Perhonen
TEEMU AROMAA – Pontus Perhonen

KESTO 85 min