Julkaistu: 21.02.2008

Kaaos

Järki ja tunteet
Kolme naista loistaa Ryhmäteatterin uudessa ihmissuhdekomediassa, jossa ystävykset etsivät elämänsä hukkunutta suuntaa.

Kaaos on Ryhmäteatterissa muutama vuosi sitten nähdyn Paniikin jatko-osa ja sisarteos, jossa kolme hermoromahduksen partaalla keikkuvaa miestä on vaihtunut kolmeksi elämänsä solmuja aukovaksi naiseksi. Molemmat näytelmät peilaavat raikkaasti aikaansa ja nuoren keskiluokan elämäntuntoja.

Kaaos alkaa, kun Sofia (Elina Knihtilä), opettaja ja kahden lapsen äiti, saa kantaakseen liikaa yhdellä kertaa ja kumauttaa sen seurauksena tuntematonta miestä nenään kahvilassa. Korsi katkaisee kamelin selän, ja tavallisesti arka ja mukautuva nainen ei enää pystykään hillitsemään itseään. Apuun rientävät Sofian lapsuudenystävät Emmi (Mari Perankoski)ja Julia (Minna Suuronen), keskenään alituiseen sotajalalla olevat sisarukset, jotka katsovat maailmaa täysin vastakkaisista näkökulmista. Julia on psykologi, joka pyrkii lähestymään asioita tunteita ymmärtämällä. Emmi taas on toimittaja, joka uskoo vakaasti järkeen ja käytännöllisiin ratkaisuihin. Sisarusten ristiriitaisten neuvojen avulla Sofia yrittää saada taas otteen elämästään.

Ote omasta elämästä lipsuu tosin Emmillä ja Juliallakin. Julia seuraa tunteitaan kiellettyyn suhteeseen naimisissa olevan potilaan kanssa. Emmi puolestaan yrittää jakaa aikansa työn ja tyttären kesken tuhoisin seurauksin. Kumpikin puskee itsepäisesti omaan suuntaansa kunnes pakollinen pysäytys tulee ulkopuolelta.

KOLME VAHVAA NAISTA

Henkilöhahmot ovat viehättäviä intensiivisyydessään ja intiimiydessään. Naisten toilailut tempaisevat mukaansa ja hahmoista tunnistaa helposti oman hysteerisen lähipiirinsä, mukaan luettuna itsensä. Erityisen hauska oivallus on tilanteiden esittäminen hidastettuna ja tarkasti eriteltynä juuri silloin kun tapahtumat ryöstäytyvät käsistä.

Yksi Kaaoksen katsomisen riemuista on seurata kolmen yhtä vahvan näyttelijän tasaveroista työskentelyä. Elina Knihtilä, Mari Perankoski ja Minna Suuronen ottavat lavan haltuunsa ihailtavan energisesti ja läsnäolevasti. Naiset tekevät myös joukon mainioita sivurooleja, joissa he pääsevät muun muassa esittämään erilaisia mieshahmoja. Näistä mieleenpainuvin on Julian salarakas ”leffamies”, jonka persoonan eri puolia Elina Knihtilä ja Mari Perankoski antaumuksellisesti tulkitsevat. Miehet eivät näytelmässä loista älyllään tai sympaattisuudellaan. Naisten vahvin suhde tuntuukin loppujen lopuksi olevan suhde, joka heillä on toisiin naisiin – äitiin, sisareen ja ystäviin.

Yksinkertainen lavastus tukee näytelmän tyylilajia, ja miljöö vaihtuu lennossa. Välähdyksenomaiset kohtaukset seuraavat toisiaan kuin ystävättärien kahvipöytäkeskusteluissa, ja juuri siitähän näytelmässä pohjimmiltaan on kysymys. Tapahtumat kerrotaan kepeän intiimisti, ja elämän kaoottisimpiakin tilanteita tarkastellaan herkullisen humoristisesti. Juuri tällaisen näytelmän näkee mielellään raskaan työpäivän jälkeen. Kerrassaan loistavaa terapiaa kaikille arjen raskauttamille!

Tiedot

Kaaos

Ohjaus Mika Myllyaho
Rooleissa: Elina Knihtilä, Mari Perankoski ja Minna Suuronen

Musiikin sävellys: Jussi Kärkkäinen
Puvustussuunnittelu: Anna Sinkkonen
Lavastussuunnittelu: Eliisa Rintanen
Valosuunnittelu: Antti Rehtijärvi
Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen
Maskeerausuunnittelu: Liina Junna

Esitykset: 16.2.–3.5.2008 klo 19

Ryhmäteatteri, Pengerkatu 11