Julkaistu: 28.02.2008

Bravo! 2008

Bravo!-festivaali jatkaa kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterin esittelemistä panostaen vahvaan visuaaliseen kerrontaan. Kielimuureja ei festivaalilla tunneta.

– Sanattomuus on aina ollut kantava juttu Bravon ohjelmistossa, kertoo festivaalijohtaja Lotta Nevalainen-Tomášek Suomen Assitej-keskuksesta. Kaikki festivaaliesitykset ovat syystäkin lähes sanattomia, sillä kohdeyleisönä ovat päiväkoti- ja ala-asteikäiset lapset. Näin taataan se, että esitykset aukeavat yleisön pienimmillekin – kielimuureja ei Bravo!-festivaalilla tunneta. Lapsiystävällinen festivaalityöryhmä panostaakin valinnoissaan esitysten kuvalliseen kerrontaan, visuaalisuuteen ja teosten runollisuuteen.

Edellisellä kerralla festivaalin ohjelmiston suosituimmat esitykset oli suunnattu vauvoille. Suosio yllätti myös ohjelmiston tekijät, ja vauvateatteriesityksille oli järjestettävä lisänäytöksiä. Tänä vuonna tapahtuman näytökset on suunnattu yli 3-vuotiaille. Ei siitä syystä, että vauvateatteri olisi jokin ohimenevä trendi, vaan pelkästään sen takia, että tarpeeksi kiinnostavaa teosta ei ole tällä kertaa tarttunut työryhmän mukaan kansainvälisiltä festivaaleilta.

Yli kolmevuotiaille on tarjolla saksalaisen Helios Theaterin esitys Maa, keppi ja kivi, joka leikittelee maa-aineksella tuoreella tavalla. Hilpeä ja yllätyksellinen esitys tekee löytöjä muodoista, tarinoista, äänistä, merkillisyyksistä ja ihmeellisyyksistä.

Saksalaisen Thalias Kompagnonsin Mitä punainen tekee torstaina? johdattaa yli 4-vuotiaat lapset siveltimen vedoin satumaiselle matkalle eläinten, kasvien ja lumoavien linnojen maailmaan. Paul Kleen taiteesta innoittunut elävä maalaustapahtuma johdattelee lapset maalaamisen ja luomisen iloihin Debussyn, Ravelin ja Šostakovitšin sävelien siivittämänä. Näytelmä tulee Taidetalo Pikku-Auroraan ja Karakallion monitoimitaloon suoraan Sydneyn oopperatalosta.

Lotta Nevalainen-Tomášekille tämä vuosi on ensimmäinen festivaalin johdossa, mutta mukana hän on ollut festivaalin alusta, vuodesta 2000 lähtien. Vuosien mittaan lastenkulttuuri ja -teatteri ovat tulleet tutuksi. Ohjelmistovalinnat tekee työryhmä, johon Nevalainen-Tomášekin lisäksi kuuluu pääkaupunkiseudun kulttuuritalojen tuottajia. Alusta alkaen ryhmä on pysynyt jokseenkin samana, ja valinnat tehdään kansainvälisillä lasten ja nuorten teatterifestivaaleilla. Bravo! järjestetään vuorovuosin kotimaista lastenteatteria esittelevän Hurraa!-festivaalin kanssa.

Bravo!-festivaalin tavoitteena on esitellä laadukasta lastenteatteria ja ammattikentän osaamista. Samalla halutaan nostaa sen arvostusta kotimaassa. Siinä ohessa kasvatetaan tietenkin uutta, tiedostavaa teatteriyleisöä. Nevalainen-Tomášekin mukaan lastenteatteria tai ylipäätään lastenkulttuuria ei vieläkään arvosteta Suomessa tarpeeksi. Parantamisen varaa olisi, kun verrataan tilannetta vaikkapa Tanskaan.

Bravo! ei pyri kilpailemaan pääkaupunkiseudun lastenteattereiden kanssa vaan haluaa rikastuttaa alueen tarjontaa. Festivaali onkin jo lunastanut paikkansa pääkaupunkiseudun kolmen kaupungin yhteisenä tapahtumana. Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma kerää kerralla 5000–6000 kävijää.
– On mukava tunne nyt, kun festivaali on ovella, Nevalainen-Tomášek hymyilee ja lupaa, että vielä kaikkiin näytöksiin löytyy lippuja.

Mutta ne tämän vuoden tärpit! Nevalainen-Tomášek toteaa, että kiinnostavasta ohjelmistosta on vaikea nostaa vain yhtä esitystä ylitse muiden. Lopulta hän kuitenkin nostaa esiin festivaalin pääesityksen, quebécilais-ranskalais-italialaisen Cargon (Rahti), joka nähdään Espoon kulttuurikeskuksessa, Stoassa ja Kanneltalossa.
– Esitystä on yritetty jo vuosikausia saada Suomeen – siitä lähtien, kun näimme sen ensimmäisen kerran Montrealissa vuonna 2004, kertoo Nevalainen-Tomášek. Runollinen ja erittäin visuaalinen nukke- ja varjoteatteriesitys on saanut innoituksensa lapsuuden muistoista kahden meren ja kahden eri maanosan rannoilla. Tarinaan sukelletaan näyttämökuvin ja äänimaisemin.

Samaan hengen vetoon Lotta Nevalainen-Tomášek mainitsee Pieni tarina veneistä –näytelmän, joka esitetään Suomessa erittäin harvoin nähdyllä vesinukketeatteritekniikalla. Näyttämölle tuodaan silloin 500 kilon vesiallas.
– Lisäksi itse odotan Sofie Krogin Diivaa, joka on suunnattu nuorille. Se on hulvaton, suosittu näytelmä, josta on kuullut paljon hyvää. Uskon, että se kolahtaa täällä, festivaalijohtaja toteaa.

Edellisten festivaalien tapaan ohjelmassa on myös keskusteluja, tekijätapaamisia ja työpajoja. Lisäksi lapsi- ja nuorisoraati arvio kaikki festivaaliesityksen – raadin loppuraportti tulee aikanaan tapahtuman nettisivuille.

Bravo! 2008 -festivaalin tuottaa perinteisesti Suomen Assitej-keskus yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Vantaan kulttuuritoimien kanssa. Yhteistyötä vahvistamassa ovat tänä vuonna Ranskan kulttuurikeskus, Goethe-Institut Finnland, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Québec Government Office, London sekä Kanadan suurlähetystö. Festivaali juhlistaa kansainvälisen lastenteatteriyhteistyön avulla EU:n kulttuurien välisen dialogin teemavuotta.

Tiedot

Bravo! 2008

Kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterifestivaali

9.-16.3.2008
Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla
Lisätietoja & ohjelma-aikataulut:
www.bravofinland.org/