Julkaistu: 17.01.2008

Tanssia Lasipalatsin näyttelytilassa

Koreografit Jenni Koistinen ja Favela Vera Ortiz tuovat tanssia keskelle Helsinkiä, Lasipalatsin näyttelytilaan. Luvassa on hetkessä tehtyjä tansseja ihmisten arjesta. Myös tavallinen näyttelyvieras eli katsoja pääsee tanssimaan, kun Vera Ortiz luo vieraalle henkilökohtaisen teoksen kahdessa tunnissa.

Jenni Koistisen luoma konsepti takaa, että näyttelyvieras tunnistaa ja ymmärtää näkemäänsä. Koistinen, Heli Meklin tai Virva Talonen nimittäin valmistaa teoksen näyttelyvieraan silmien alla, katsojan omista kokemuksista otsikolla tänään täällä.me: paikka auringossa. Kokemuksetkin on rajattu; koreografi pyytää katsojan kirjoittamaan saman päivän tapahtumistaan.

- Ajatus on se, että katsoja oivaltaa, että juuri se päivä on ollut erityinen, että jokaisessa arkipäivässä on arvokkaita hetkiä, Koistinen selittää.

Samalla, kun tanssija työstää teosta, saa katsoja istua nojatuolissa, juoda teetä tai kahvia tai vain katsoa prosessin etenemistä. Sitten on vuoro keskittyä katsomaan valmista teosta, jonka tanssija esittää muutamaan kertaan. Lopuksi on mahdollisuus keskustella tanssijan kanssa näkemästään.

- Olemme tehneet projektin kerran aikaisemmin, ja saamamme palaute on sisältänyt viestin, että teksti ja sen tunnelma on näkynyt teoksissa.

Koistinen muistuttaa, ettei tanssija ole puhdas kangas, vaan myös hänen päivänsä vaikuttaa valmistuvaan teokseen. Tanssija käsittelee ammattitaitonsa avulla läsnäoloa omassa kehossaan ja myös havainnoi ympäröivää maailmaa. Lopputuloksena on tanssijan ja katsojan yhteinen kokemus.

Tanssiteoksen omasta päivästään saa noin 20 minuutissa. Toisten päivistä valmistuvia teoksia ja niiden esittämistä voi katsoa piipahtamalla Lasipalatsin näyttelytilaan, joutumatta itse valokeilaan.

Valokeilaan haluavat voivat varata ajan Koreografin vastaanotolle. Kahden tunnin mittaisella vastaanotolla koreografi Favela Vera Ortiz luo kenelle tahansa oman sooloteoksen.

- Vastaanotolle tulevan ihmisen lähtökohdat määrittävät työskentelyä. Yhdessä työstämme pienen soolon, jonka jokainen voi esittää missä ja kenelle haluaa. Tai voi olla esittämättä, tämä voi olla vain uudenlainen kokemus liikkeestä ja tanssista. Vera Ortiz selventää.

Vera Ortiz on pitänyt vastaanottoa syksyn ajan Zodiakin harjoitussalissa Kaapelitehtaalla, nyt on vuorossa kolmen viikon jakso Lasipalatsissa.

- Syksyn kokemukset ovat osoittaneet vastaanotolla olevan valtava tilaus ja ihmisillä tarve päästä kokemaan liikettä kehossaan.

Vastaanotoille onkin ollut tunkua, useammat ihmiset haluavat saada oman tanssin, kuin mitä Vera Ortiz ehtii tehdä. Lasipalatsin peruutusaikoja voi kysellä Zodiakista, joka on tapahtuman toinen järjestäjä Lasipalatsin mediakeskuksen lisäksi.

Tiedot

tänään täällä.me: paikka auringossa

Konsepti Jenni Koistinen
Koreografia ja tanssi Jenni Koistinen, Heli Meklin, Virva Talonen
Tila- ja äänisuunnittelu Markus Kahelin

Koreografin vastaanotto
Konsepti ja koreografia Favela Vera Ortiz

Lasipalatsin näyttelytilassa 16.1.-3.2.2008 ti-su klo 12-18