Julkaistu: 18.01.2008

SibaFest 2008

Sibelius-Akatemian SibaFest-talvijuhlat tarjoavat katsauksen musiikkikorkeakoulun laajaan tarjontaan. Ohjelmistosta löytyy niin barokkia, kirkkomusiikkia kuin poikkitaiteellisia yhteisproduktioita.

Viitisenkymmentä musiikillista tapahtumaa valtaa Helsingin tammikuun lopulla jatkuen aina helmikuun alkuun.

Toista kertaa järjestettävän SibaFestin ohjelmiston pyrkimys on esitellä korkeakoulun eri osastojen monipuolista toimintaa sekä antaa osviittaa Sibelius-Akatemian panoksesta tulevan Musiikkitalon tarjontaan. Sisältö ei rajoitu pelkästään konsertteihin vaan reilun viikon aikana on useita workshopeja, luentoja, mestarikursseja ja klubeja.

Berliinin filharmonikkojen kanssa parhaillaan työskentelevä säveltäjä Magnus Lindbergin suunnittelema avajaiskonsertti kuullaan 25.1. Akatemian konserttisalissa. Ensemble 27 opiskelijaorkesteria johtaa kapellimestari Arturo Alvarado ja solistina toimii Charlotta Sevón.

SibaFestin päivät kantavat jokainen omaa teemaansa. Lauantain 26.1. aihepiiri Hulluuden ylistys – 400 vuotta Shakespearen Kuningas Learista tarjoilee ”harhaisbarokkia” kahden konsertin voimin. Sunnuntaina keskitytään niin lapsiin kuin iäkkäämpään yleisöön teemasarjassa Piltit ja kävyt. Lapsia viihdyttänee leikkipitoinen Ammuu!-konsertti, vanhempia Tuomiokirkossa järjestettävä Syntymäpäiväkimara. Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin ja Kuopion osaston kuorot esittävät konsertissa Olivier Messiaenin, Hugo Distlerin, Einojuhani Rautavaaran ja Paavo Heinisen pyöreiden vuosien kunniaksi heidän säveltämiään teoksia.

Festivaalien yhdeksi kohokohdaksi muodostunee 2.2. kuultava päätöskonsertti Pohjanmaalta ikuisuuteen. Estradilla on silloin tungosta: soittajina ovat Sibis big band, 35 muusikon klarinettiorkesteri, Festivaalikuoro sekä Sibelius-Akatemian ja Kaartin soittokunnan orkesterit. Konsertin säveltäjiä ovat Timo Alakotila, Jukka Tiensuu ja Igor Stravinsky.

Erimuotoisia yhteistyöprojekteja festivaaleilla on useampia. Presidentti Putinin Venäjän ja Euroopan suhteita käsittelevä, Ville Raasakan säveltämä kamariooppera Kohtalokkaat oppitunnit saa kantaesityksensä 1.2. Sähikäisiä teeman alla esitettävä, tsehovilaiseksi mafiaseikkailuksi kuvailtu ooppera toteutetaan kolmen korkeakoulun voimin (Akatemian lisäksi TKK ja TeaK).
Omalaatuisen kombinaation musiikkia, sirkustaidetta, tanssia ja teknologiaa esittelee Ansa, visuaalinen liikekieleen pohjautuva teos. Kulttuurikeskus Korjaamolla 31.1. ensi-illassa olevan musiikkiesityksen on säveltänyt parhaillaan etno-kategoriassa Emma- ehdokkaana oleva Milla Viljamaa.

Tänä vuonna SibaFest laajentaa myös elokuvan suuntaan. Charlie Chaplinin, Buster Keatonin ja Harold Lloydin tähdittämät kolme mykkäelokuvaa saavat uusia vivahteita ja nyansseja akatemian opiskelijoiden monipuolisen instrumentti-improvisaation avulla 28.1.

Festivaali yhdistää myös ruokailun ja musiikkielämykset. Kuutena päivänä voi nauttia lounaansa musiikillisissa merkeissä, tapahtumaravintoloina ovat Karl Fazer Cafe sekä Pääposti. Viime vuonna aloitetut Opera Spaghetti- illalliset katetaan tänäkin vuonna Ravintola Taidehalliin 30.1. ja 31.1.

Avajaiskonserttia ja viittä muuta festivaalin tapahtumaa on mahdollista seurata suorina lähetyksinä netissä SibaTV:stä osoitteessa www.siba.fi/sibatv .

Tiedot

SibaFest

Helsingissä 25.1.-2.2.2008