Julkaistu: 20.04.2006

Anna Tuori

Mikä mikä maa?
Anna Tuorin maalaukset eivät avaudu hetkessä. Kärsivällinen katsoja palkitaan oudolla maailmalla, jossa yksityiskohtia ja ihmeteltävää riittää.

Anhavan galleriassa on tällä kertaa esillä tasapuolisesti kaksi nuorta jo mainetta niittänyttä taiteilijaa; maalari Anna Tuori ja valokuvaaja Jari Silomäki. Silomäen Avaamattomat kirjeet -kokonaisuus jatkaa hänen valokuvallisia sarjojaan, jotka rakentuvat laajoiksi kokonaisuuksiksi niin tarinan kuin toteutuksenkin tasolla. Silomäki tuntuu kuitenkin menettäneen jotain spontaanista ilmaisustaan, joka aina aiemmin rakennetuista elementeistä huolimatta on tuntunut hyvin luonnolliselta ja lähestyttävältä.

Myös Anna Tuorin maalaukset olivat ensin vähällä jäädä hyvin pinnalliselle tasolle. Epämääräisiä maisemia, hahmoja, esineitä ja väripintoja; niin tuttua ja tavallista nykymaalauksen trendikästä maailmaa. Mutta mitä enemmän maalauksia katsoi ja niiden maisemaan, hahmoihin ja kuvakieleen paneutui, sitä moniulotteisimmiksi ne alkoivat muodostua.

En tiedä Tuorin esikuvia tai kiinnostuksen kohteita, mutta mielestäni japanilaisen nykymaalauksen ja mangan vaikutus on selvä. Tuorin maalaukset luovat maiseman, joka ei kuitenkaan ole maisema, vaan pikemminkin tila tai näyttämö, joka saattaa esittää maisemaa, ja tuoda siihen samalla erilaisia irrallisia ja yllättäviä elementtejä.

Tämä tulee konkreettisesti esille mm. maalauksessa SHH (2005), jonka reunoihin esiriput on maalattu. Myös monet Tuorin teosten nimet korostavat unenomaista tai epäselvää maailmaa, josta ei voi olla ihan varma. Yhden maalauksen ja samalla koko näyttelyn nimi Thursday Perhaps, on mielestäni oivallisen hauska ja kuvaava. Kenties kyseessä on torstai, kenties joku muu viikonpäivä. Aivan kuin seikkailisi mikä mikä
-maassa!

Myös Tuorin hahmot tuovat mangavaikutteet mieleen. Naiset tai pikkutytöt hieman epäselvine hahmoineen ja silmineen, joita ei ole selkeästi kuvattu, mutta jotka selvästi ovat suuret laajoissa kasvoissa. Tuorin värimaailma vaihtelee hyvin vaaleasta hyvin tummaan, mikä luo vaihtelevuutta ja mielenkiintoisia kontrasteja. Sävyt ovat miellyttäviä, kuitenkin hieman jännittävällä tavalla. Teknisesti Tuori vaikuttaa myös taitavalta.

Tiedot

Anna Tuori

”Thursday Perhaps”
Galleria Anhava
6.4. - 7.5.06
Mannerheiminaukio 3
p. 09-669989
ti-pe 11-17, la-su 12-16
vapaa pääsy

Samaan aikaan:

Jari Silomäen valokuvia; Avaamattomat kirjeeni (2006)