Julkaistu: 09.02.2006

Carola-konsertti

Vuotalossa järjestetään 11. maaliskuuta Carola-konsertti, jossa Mari Rantasila ja Johanna Iivanainen tulkitsevat jumalaisen Carola Standertskjöldin tunnetuksi tekemiä lauluja. Vuonna 1997 menehtynyt Carola olisi täyttänyt maaliskuussa 65 vuotta.

Carola Standertskjöld syntyi Helsingissä vuonna 1941 ja kiinnostui musiikista jo varhain. Hän esiintyi säestäen itseään kitaralla pienimuotoisissa tilaisuuksissa, kuten koulun juhlissa. Pethmanin muusikkoveljekset perustivat oman yhtyeensä vuonna 1962 ja heidän onnistui puhua mukaan Carola, jota rumpali Anssi Pethman oli jossain tilaisuudessa kuullut. Saksofonisti Esa Pethmanin nimellä kulkenut kvartetti teki Euroopan-valloitusta kauan ennen HIM:iä ja The Rasmusta. Jazzia soittanut kvartetti kierteli 60-luvulla mm. Puolassa ja Tshekkoslovakiassa, missä Carola saavutti suurta suosiota. Pethmanin kvartetin jälkeen Carola kiersi Euroopassa Hazy Osterwaldin kanssa.

Carola itse innostui alkujaan ranskan kielestä sekä ranskalaisista chansoneista. Hänen musiikillinen repertuaarinsa oli sittemmin äärimmäisen laaja ulottuen jazzista iskelmään. Carolan ensimmäiset levytykset vaihtelivat The Rolling Stones -käännöksistä italialaisiin iskelmiin ja bossanovasta Dusty Springfieldiin. Käväisipä hän Suomen euroviisukarsinnoissakin muutamana vuonna.

Carolan varsinaiseksi "tunnuslauluksi" muodostui Kielletyt leikit, alkujaan Forbidden Games, jonka Carola tulkitsi dramaattisesti ja voimakkaasti. Iskelmäura sai lisävauhtia hänen siirtyessään Jaakko Salon talliin. Tuolta ajalta on peräisin muun muassa yksi Carolan tunnetuimmista kappaleista, Lasse Mårtensonin kanssa tehty duetto Mä lähden stadiin. 1960-luvun puoliväli olikin Carolan uran huippuaikaa.

Toisaalta Carola levytti monia varsin suosituksi nousseita iskelmiä – toisaalta esitti raastavaa bluesia sellaisella eläytymisellä, jollaista näillä leveysasteilla ei usein nähdä. Tuohon aikaan iskelmien esittäminen olikin oikeastaan naislaulajien ainoa mahdollisuus luoda uraa kevyen musiikin puolella. Erityisesti kevyet käännös-schlagerit olivat varsin suosittuja ja tekivät monesta tähden. On kuitenkin tulkittavissa, että Carola koki jazzin ja bluesin omimmaksi musiikikseen. 1960-luvulla yleistyi afroamerikkalainen äänenmuodostus laulettaessa, ja juuri se toi oman sointinsa Carolankin lauluun. Lisäviehätys tietysti tuli Carolan vaikuttavasta, kauniista ja hieman eksoottisestakin ulkonäöstä.

1970-luvulla Carola tympääntyi esillä olemiseen ja vetäytyi joksikin aikaa kokonaan estradeilta. Vuosikymmenen lopulla hän kuitenkin palasi jazzin pariin ja esiintyi mm. UMO:n solistina. Eräänlaisen comebackin Carola teki vuonna 1980, mutta ei edelleenkään jaksanut innostua esiintymisestä. 80-luvun puolivälissä hänen elämäänsä alkoi varjostaa Alzheimerin tauti, josta huolimatta Carola esiintyi vielä satunnaisesti 1990-luvun puolivälissäkin. Tauti kuitenkin koitui hänen kohtalokseen vuonna 1997.

Suurena kulttuuritekona voidaan pitää kaksi vuotta sitten julkaistua levyä, johon on koottu Carolan ja Heikki Sarmannon konsertti- ja radioäänityksiä vuodelta 1966, jotka olivat olleet unohduksissa kaikki nämä vuosikymmenet.

Maaliskuun 11. päivä Vuotalossa järjestetään Carola-konsertti, jossa esiintyy Mari Rantasila ja Johanna Iivanainen. Näyttelijänä ja laulajana tunnettu Rantasila on julkaissut ensilevynsä jo vuonna 1987 ja levyjä on ilmestynyt yhteensä jo kuusi.

Johanna Iivanainen puolestaan kuuluu uuden sukupolven jazzlupauksiin. Hän on toiminut solistina erilaisissa jazzkokoonpanoissa Antti Sarpilan Swing Bandista Korpi Ensembleen. Iivanainen on julkaissut myös soololevyn, joka oli viime vuonna ehdolla Jazz-Emma-palkinnon saajaksi.

Carola-konsertissa saa käsitystä nimenomaan Standertskjöldin monipuolisuudesta, sillä luvassa on paitsi tunnettuja iskelmätulkintoja myös jazzmateriaalia.

Tiedot

Carola-konsertti

Vuotalossa 11.3.2006 klo 19.
Liput 10 ja 8 euroa.

Johanna Iivanainen, laulu
Mari Rantasila, laulu
Markku Kanerva, sovitukset ja kitara
Risto Toppola, kitarat
Leevi Leppänen, lyömäsoittimet
Jari Heino, basso
Olli Hyttinen, koskettimet