Julkaistu: 20.11.2005

Joulukonsertteja Helsingissä 2005

Pääkaupungissa on taas kattava tarjonta joulukonsertteja: iskelmää, kirkkokonsertteja ja rokkia. Monet konserteista ovat tuttuja aiemmilta vuosilta ja siinä mielessä varmasti löytäneet paikkansa osana ihmisten jouluperinteitä.

Kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen toimipisteissä on luvassa lukuisia joulukonsertteja. Vuotalossa esiintyvät viimevuotiseen tapaan 90-luvun tangokuninkaalliset Tiina Räsänen ja Petri Hervanto 17. joulukuuta Joulun taikaa -nimisessä konsertissa. Helsingin Laulu konsertoi Malmitalossa torstaina 15. joulukuuta.

Savoy-teatterissa Taljanka-yhtye konsertoi jouluisissa tunnelmissa 12. joulukuuta. Yhtye juhli 30-vuotista taivaltaan Savoyssa jo maaliskuussa. Nyt juhlavuosi saa komean päätöksen, kun Taljanka esittää konsertissaan lisäksi joululauluja eri maista.

Sekä kevyiden että vakavampien kappaleiden tulkitsijana kunnostautunut Vesa-Matti Loiri pitää perinteisen joulukonserttinsa Savoyssa keskiviikkona 21. joulukuuta. Vesa-Matti Loiri on onnistunut luomaan uuden klassikon vanhojen, rakastettujen joululaulujen joukkoon: Sydämeeni joulun teen on muodostunut yhdeksi toivotuimmista joululauluistamme.

Suurimuotoisempia joulukonsertteja nähdään ja kuullaan Finlandia-talossa, missä Katri Helena joulukonsertoi perjantaina 16. joulukuuta ja Arja Koriseva puolestaan sunnuntaina 18. päivä.

Kulttuuritalolla joulun tunnelmaan pääsee edellisten vuosien tapaan lauluyhtye Rajattoman tahdissa. Suureksi menestykseksi osoittautuneet Rajaton joulu -konsertit pidetään tänä vuonna 21. ja 22. joulukuuta.

Joulun alla myös kirkot täyttyvät ohjelmasta. Vanhassa kirkossa Ami Aspelund esittää lauantaina 10.12. kello 18 pääasiassa Zacharias Topeliuksen runoihin sävellettyjä joululauluja pianon, kitaran ja sellon säestyksellä. Konsertin tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Edellisvuotiseen tapaan myös tenori Tomi Metsäketo konsertoi joulun kunniaksi parinaan näyttävä sopraano Mari Palo. Kuului laulu enkelten -niminen konsertti pidetään Helsingissä Kallion kirkossa, ja konserttikiertue ulottuu joulukuun aikana kirkkoihin ympäri Suomen. Aiempina vuosina suosituiksi osoittautuneissa konserteissa on tänäkin vuonna luvassa on klassisia, rauhallisia joululauluja.

Joulunalusaika on myös kuorokonserttien kulta-aikaa. Esimerkiksi Ylioppilaskunnan Laulajat esiintyvät keskustan kirkoissa: Temppeliaukion ja Johanneksen kirkoissa sekä Tuomiokirkossa. Solistina YL:n kanssa esiintyy sopraano Anu Komsi, kuoronjohtajana Matti Hyökki ja urkuja soittaa Pertti Eerola. Vuodesta 1883 toimineiden Ylioppilaskunnan Laulajien joulukonsertit ovat jo monta kymmentä vuotta vanha perinne, joka jatkuu edelleen suosittuna.

Tuomiokirkossa esiintyy 13.12. Akateeminen laulu Pasi Hyökin johdolla kello 20. Samaisessa kirkossa konsertoi Cantores Minores keskiviikkona 21. joulukuuta. Tuolloin on ohjelmassa Bachin Jouluoratorio. Cantores Minores esiintyy Tuomiokirkossa myös joulupäivänä, jolloin on luvassa perinteinen joulukonsertti.

Perinteeksi ovat muodostuneet nuorista laulunharrastajista koostuvan Tapiolan kuoron joulukonsertit. Tapiolan kuoron Katso ihme taivainen -konsertit pidetään Saksalaisessa kirkossa, Vanhassa kirkossa sekä Temppeliaukion kirkossa, josta luvassa myös suora radiointi. Kuoroa johtaa tuttuun tapaan Kari Ala-Pöllänen.

Omanlaisensa tradition on muodostanut rokkari Kari Peitsamo, joka on useampana vuonna pitänyt joulukonsertin Semifinalissa. Nyt nimeksi on jo annettu Karin perinteinen joulushow. Varmasti paikallaan niille, jotka ovat jo kyllästyneet iskelmään, kuorolauluun sekä hartaaseen tunnelmaan.

Tiedot

Joulukonsertteja Helsingissä 2005

Ami Aspelund:
Sylvian joulu
la 10.12. klo 18
Vanha kirkko

Mari Palo & Tomi Metsäketo:
Kuului laulu enkelten
la 10.12. klo 16 ja 20, Kallion kirkko

Tapiolan kuoro
pe 9.12. klo 19
Saksalainen kirkko
su 11.12. klo 18
Vanha kirkko
pe 16.12. klo 19
Temppeliaukion kirkko

Taljankan jouluinen juhlakonsertti
ma 12.12. klo 19
Savoy-teatteri

Akateeminen laulu
ti 13.12. klo 20
Tuomiokirkko

Katri Helenan joulukonsertti
pe 16.12. klo 19
Finlandia-talo

Tiina Räsänen & Petri Hervanto:
Joulun taikaa
la 17.12. klo 17 Vuotalo

Arja Koriseva:
Jouluyö, juhlayö
su 18.12. klo 19 Finlandia-talo

Rajaton joulu
(lauluyhtye Rajaton)
ke 21.12. ja to 22.12. klo 19
Kulttuuritalo

Vesa-Matti Loiri orkestereineen
ke 21.12. klo 19
Savoy-teatteri

Kari Peitsamo
ke 21.12.
Semifinal