Julkaistu: 01.05.2003

Mobile Horror

It-ala vaihtaa Gandhiin
Teatteri Jurkka avaa 50-vuotisjuhlakautensa upeasti, it-alan kuvioista kertova Mobile Horror on nimittäin varsinainen kultakimpale. Ja mikä parasta, se on suomalaista uutta draamaa. Käsikirjoittaja Juha Jokela on kirjoittanut hulvattoman satiirisen komedian ja myös ohjannut näyttelijänsä huippuvireeseen.

Mobiilifirma Dacutecilla ei mene hyvin. Toimitusjohtaja Terhi (Niina Nurminen) on juuri palannut puolen vuoden burn out -lomalta. Hän haluaa käydä arvokeskustelua ja luennoi alaisilleen suuresta innoittajastaan Gandhista. Alaisia ei itse asiassa ole kuin kaksi: kahvia ryystävä graafikonkloppi (Aaro Vuotila) ja markkinointimies Seppo (Jarkko Pajunen). It-ala on tunnetusti tuulinen: Dacutecia ollaan fuusioimassa emoyritykseen ja työpaikkansa on säilyttämässä ainoastaan Terhi. Mikä neuvoksi, kun reilussa kahdessa viikossa pitäisi saada ihmeitä aikaan ja keksiä mahtavia liikeideoita, jotta firman jatkuvuus olisi turvattu?

On todellakin kuin kaksi seinää olisi kaadettu jostakin suomalaisesta mobiilifirmasta ja yleisö pääsisi suoraan seuraamaan, mitä toimistoissa oikein tapahtuu. Jokelan näytelmän suuri ansio on nimittäin sen osuva ja tarkkanäköinen henkilögalleria. Vaikka sisäistä tunnetta ja lähimmäisenrakkautta korostava johtaja, vetelehtivä nuori nörtti ja hölisevä myyntitykki saattavat äkkiseltään kuulostaa pelkiltä tyypeiltä, saa Jokela hahmoistaan irti vaikka mitä. He ovat uskottavasti aikamme kuvia ja sitä paitsi melkoisen hauskoja sellaisia.

Ja millä luontevuudella näyttelijät tykittävät dialogia! Jokela on onnistunut kirjoittamaan liukasta ja napakkaa puhetta, joka sopii suuhun. Näyttelijöiden keskinäinen kemia toimii aukottomasti. Eikä hauskuus tarkoita ajatuksettomuutta: Mobile Horrorissa on kritiikin ituja suuntaan jos toiseen. Osansa saavat Nokiat ja sisällöntuottajat, managementit ja productionit, pseudosyvällisten elämänoppien ja käytännön bisneksen ristiriidat.

Ja hulluista hulluin on itse Mobile horror, liikeidea, jolla pelastetaan yhtiö. Kauhu ja eroottiset tarinat, siinäpä sopiva tuote kaikille meille, noin niin kun Gandhin hengessä. Ja kun Dacutecissa kääriydytään puolipukeissa mattoon rauhoittumaan ja löydetään ironiaa ranskalaisista lastenkuristajista, voi yhtyä Aarre Karénin esittämän isopomon toteamukseen, että onpa aika outoa sakkia.

Jarkko Pajusen Seppo on välillä varastaa koko shown. Hän on oikea moottoriturpa ja kaikkien myyntimiehiin liitettyjen stereotypioiden kiteytymä. Mies puhuu fraaseja ja käyttää jääkiekkovertauksia, elämässähän ollaan jäniksen selässä ottamassa aikalisää. Aaro Vuotila pikkunokkavana, mutta sisältä arkana ja ujona nuorena miehenä on erittäin uskottava hahmo.

Myös Niina Nurminen tekee hyvää työtä hienoisesta takeltelustaan huolimatta. Aarre Karénin roolityö paikalla piipahtavana isopomona on herkullinen. Kasvihuoneen kurkut ja mökkinaapurien sukuselvitykset ajavat mennen tullen työpaikkahuolien ohi.

Ja siellähän ne jo lavastuksessa ovat kaikki, aikamme merkit. Lähdevesiautomaatit, kannettavat tietokoneet, Kauppalehdet lepsottamassa seinätelineissä. Mainion, mainion näytelmän tämä teatteri Jurkka, tai siis elämyssisältökeskus Jurkka of Finland, tarjoilee. En ole aikoihin nauranut teatterissa näin paljon.

Tiedot

Mobile Horror

Teatteri Jurkka
KÄSIKIRJOITUS JA OHJAUS: Juha Jokela
ROOLEISSA: Niina Nurminen, Jarkko Pajunen, Aaro Vuotila ja Aarre Karén
LAVASTUS: Jussi Kuittinen
VALOT: Harri Kejonen
MUSIIKKI: Björn B. Lindström
Vironkatu 7, 00170 Helsinki
Liput 19 / 17 / 13 euroa, ark. klo 10-17, puh. (09) 135 6166
ESITYKSET 10.5.2003 asti, klo 19