Julkaistu: 30.11.2002

Henkien kätkemä

Tyttö, joka eksyi satuun

Ohjaaja Hayao Miyazakin nimi herättää ihailua ja mainesanoja niin tavallisissa kaduntallaajissa kuin elokuva-alan ammattilaisissakin. Jos Akira Kurosawa ja kumppanit kehuvat kilpaa Miyazakia, ylistävät mestariohjaajaa hartaasti myös vannoutuneet animefanit. Satunnaisten festivaaliesitysten jälkeen Miyazakin "viimeinen" elokuva, HENKIEN KÄTKEMÄ tuo vihdoin animen suomalaiseen levitykseen ja kaupallisiin elokuvateattereihin.

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla vuotta aiemmin hurmannut Prinsessa Mononoke on saanut upean seuraajan - tosin Henkien kätkemä on jotain vielä komeampaa kuin mikään aiemmin nähty. Korkealaatuisen digitekniikan yhdistäminen perinteiseen piirrosjälkeen on oivallisen onnistunut keitos, joka tuskin jättää ainoatakaan katsojaa kylmäksi.

Henkien kätkemä on satumainen kertomus rohkeasta tytöstä, joka joutuu pelastamaan omat vanhempansa pahantahtoisen noidan kynsistä. Miyazakin loihtima, visuaalisesti runsas maailma on huikeaa fantasiaa, tulvillaan tarua, uutta ja vanhaa rintarinnan, riemastuttavasti polkuilevaa ja tarkasti harkittua kerrontaa.

Elokuvan pääosassa on kymmenvuotias tyttö, Chihiro, joka on muuttamassa perheineen uuteen kotiin. Matkanteko uudelle paikkakunnalle keskeytyy hurjassa seikkailussa - perhe eksyy muurien ympäröimään, hylättyyn huvipuistoon, joka on eräänlainen sadun epäpaikka, topos. Sitten tapahtuu kuin parhaimmissa Grimmin saduissa: ahmiessaan koreaksi katettua herkkupöytää Chihiron isä ja äiti muuttuvat sioiksi.

Yön hämärissä Chihirolle selviää totuus mystisestä paikasta: hylättyä kaupunkia asuttavat henget ja jumalat, jotka käyvät velho Yubaban kylpylässä virkistäytymässä. Hän kohtaa Hakun, lohikäärmepojan, ja tämän avulla hän pääseekin töihin kylpylään - ehkä tämä on myös keino purkaa vanhempia kohdannut lumous.

Henkien kätkemä on tulvillaan uskomattomia kohtauksia ja jumalaisen kauniita kuvia, värikkäitä hahmoja, jumalia ja henkiä, joiden juuret ovat sadussa ja myytissä, mutta toteutus on puhtaassa mielikuvituuksessa. Kylpylän kellarissa työskentelee sympaattinen hämähäkki, joka monine raajoineen hallitsee koko kylpylätekniikkaa - haisevan mutajumalan kylvettäminen vaatii todella runsaasti vettä ja hyvää nenää - ilkeä noitanainen muuttuu viitan pimennossa linnuksi - jättiläisvauva vaihtuu sauvanheilautuksella hamsteriksi - eikä tästä meren keskellä kelluvasta pienestä kylpyläkaupungista pääse pois muuten kuin ulapalla kiitävän junan kyydissä.

Vaikka Miyazaki itse väittääkin elokuvan olevan viimeisensä, ei meistä yksikään haluaisi siihen uskoa. Joka tapauksessa Henkien kätkemä on ohjaajan kiistämätön mestariteos, jota tulee olemaan vaikea ylittää. Tästä kertoo myös elokuvan keräämien palkintojen määrä: Japanin elokuva-akatemia palkitsi Henkien kätkemän vuoden parhaana elokuvana ja ensimmäisenä animena se nappasi myös Berliinin festivaalien pääpalkinnon Kultaisen karhun.

Henkien kätkemä on suunnattu selkeästi enemmän lapsille kuin esimerkiksi rankka Prinsessa Mononoke. Ihan pienimmille elokuva ei kuitenkaan sovi, sen verran paljon siinä on jännittäviä ja pelottaviakin mielikuvitushahmoja. Kakkos-kolmosluokkalaisista ylöspäin elokuvaa voi jo huoletta suositella, puhumattakaan lasten vanhemmista. Henkien kätkemä tuo nimittäin myös isälle ja äidille oivallista vaihtelua lastenelokuvien kapeaan kirjoon - animen komeasta maailmasta nauttivat yhtä lailla myös aikuiset.

Hyvästä kannattaa nauttia. Samalla voi keskittyä odottamaan Suomen elokuva-arkiston suurta animesarjaa, ohjaaja Miyazakin tuotantoon keskittyvän ja Studio Ghiblin tuottamien animaatioiden sarjaa.

Tiedot

Henkien kätkemä

Japani 2001
TUOTANTO Studio Ghibli
KUVAUS, KÄSIKIRJOITUS Hayao Miyazaki
ÄÄNET Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki
KESTO 122 min

Hayao Miyazaki:
Watchdog Bow Wow (1963)
Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)
Laputa: The Castle in the Sky (1986)
My Neighbor Tototro (1988)
Kikiäs Delivery Service (1989)
Porco Rosso (1992)
Princess Mononoke (1997)
Spirited Away (2002)