Julkaistu: 16.02.2002

Kaunis mieli

Uskottava sairaskertomus

Lahjakas nuori matemaatikko John Forbes Nash, Jr (Russell Crowe) niittää mainetta 40-luvun Princetonissa. Nash on toisaalta syrjäänvetäytyvä ja sinnikäs, mutta käyttäytyy toisaalta kuin kukonpoika tietoisena omasta lahjakkuudestaan. Hän tavoittelee jotain parempaa, erityistä - ja onnistuukin 14 kuukaudessa kehittämään mullistavan peliteorian.

Nashin numeronerous huomataan myös yliopistopiirien ulkopuolella: hän saa salaisen tehtävän ja ryhtyy purkamaan neuvostoliiton sanomalehtiin koodaamia viestejä. Aika on 50-luvun, kommunismin vastainen Amerikka. Vaaralliseen työhönsä uppoutunut Nash passitetaan yllättäen mielisairaalaan - missä puhjennutta skitsofreniaa ryhdytään hoitamaan ajan mukaisin keinoin: insuliinishokeilla.

Kotiin päästyään Nash syö lamaannuttavia lääkkeitä ja elää horroksessa. Hän ei kykene ajattelemaan selkeästi, laskemaan yksinkertaistakaan laskua saatikka että pystyisi huolehtimaan perheestään. Vaimonsa avulla hän kuitenkin ryhtyy taistelemaan skitsofreniaa vastaan, ja oppii paitsi hyväksymään sairautensa, pelaamaan sen ehdoilla ja elämään lähes normaalia elämää.

Elokuvan tekee erityiseksi se, että se perustuu tositapahtumiin ja Sylvia Nasarin kirjoittamaan samannimiseen elämäkertaan. Matemaatikko John Forbes Nash todella sairasti skitsofreniaa, mistä huolimatta hän sai peliteorioistaan Nobelin palkinnon vuonna 1994. Nashin tarinasta tekee erityisen se, että hän käyttää taistelussaan sairautta vastaan ominta vahvuuttaan, peliälyä. Hän on tavallaan liian älykäs harhoilleen.

Ron Howardin ohjaus on kaunis ja lämmin kertomus, jossa todella yritetään ymmärtää mielen sairastumista. Skitsofreenikon harhat ovat todellisia ihmiselle itselleen, mikä kerrotaan näppärästi elokuvan omin keinoin. Howard ei sorru siunailemaan sairautta vaan käsittelee vakavaa aihetta hauskasti: Nash osaa nauraa skitsofrenialle, ja myös Howardilla on rohkeutta tähän.

Monesti yritykset puhua skitsofrenian lääkityksen passivoivasta vaikutuksesta saa hyökkäävän sävyn - esimerkiksi islantilaisessa elokuvassa Maailmankaikkeuden enkelit ote asiaan on kovin toisenlainen. Lääkityksen lopettamista ei kummassakaan ehdoitta suositella: Kaunis mieli kertoo karusti sen, miten vaarallisia harhat voivat olla ympäröivän todellisuuden ja lähimmäisten kannalta - Maailmankaikkeuden enkelit vielä karummin. Nash onnistui kuitenkin siinä, missä monet muut epäonnistuvat: lääkityksen lopettamisessa.

On vihdoin aika heittää roskakoriin epäilyt Russell Crowen näyttelijäntaidoista. Jos on nähnyt Crowen varhaisempaa tuotantoa australialaisen elokuvan parissa, Kaunis mieli ei ole mikään yllätys. Ei ole myöskään yllättävää, että Crowe on Oscar -ehdokkaana parhaasta miespääosasta - samoin kuin kaunis Jennifer Connelly (joka viimeksi meillä nähtiin Darren Aronofskyn rankistelussa Requim For a Dream) on ehdolla parhaasta naissivuosasta. Elokuvan tyylikäs pääpari ehti kahmaista jo Kultaisen maapallot eli Golden Globet tammikuussa. Samoin elokuva palkittiin ylipäätään vuoden parhaana ja myös käsikirjoittaja Akiva Golman sai maapallonsa.

Elokuva on tehty taitavasti - siitä kertoo jo sen monet Globe ja Oscar -ehdokkuudet - ja se on kieltämättä kovin sentimentaalinen elokuva, jopa yllättävän perinteistä Hollywood-tuotantoa. Mutta Kaunis mieli on muutakin. Se on aidontuntuista draamaa taistelusta sairautta vastaan. Mikä parasta, elokuvassa kuuluu komeasti mieltä rasittavan sairauden ääni: siinä missä skitsoiset harhat vievät John Forbes Nashin mennessään, vie elokuvan kerronta katsojaa samalla mitalla.

Tiedot

Kaunis mieli (A Beautiful Mind)

Ensi-ilta 15.2.2002

Pääosissa: RUSSELL CROWE (John Nash), ED HARRIS (Parcher), JENNIFER CONNELLY (Alicia Nash), CHRISTOPHER PLUMMER (tri. Rosen), PAUL BETTANY (Charles), ADAM GOLDBERG (Sol), JUDD HIRSCH (Helinger)

Ohjaus RON HOWARD
Käsikirjoitus AKIVA GOLDSMAN (perustuu SYLVIA NASARin kirjaan)
Ttuotanto BRIAN GRAZER ja RON HOWARD
Tuotannon johto KAREN KEHELA ja TODD HALLOWELL
Kuvaus ROGER DEAKINS, A.S.C., B.S.C.
Lavastus WYNN THOMAS
Leikkaus MIKE HILL
Puvustus RITA RYACK
Musiikki JAMES HORNER

Kesto: 129 min
Ikäraja: 11