Lumikki ja metsästäjä

Lumikki ja metsästäjä
Kuvassa: Ravenna (Charlize Theron) Kuva: © 2012 Universal Studios
Uusi Lumikki on kauhuelementein maustettu toimintafantasia.

Eräänä päivänä onnellisessa kuningaskunnassa syntyy kaunis prinsessa, Lumikki. Pian tytön äiti kuolee, ja kuningas joutuu etsimään valtakunnalleen uuden kuningattaren. Kuningas löytää rinnalleen pahuuden ruumiillistuman Ravennan (Charlize Theron). Hyytävän kylmä äitipuoli sulkee orvoksi jääneen Lumikin (Kristen Stewart) linnantorniin.

Sanotaan, että jokainen sukupolvi tekee oman Hamletinsa. Sanonta taitaa päteä pikemminkin satuklassikko Lumikkiin. Jo Walt Disney toi tarinaan kauhuelokuvan aiheita, mutta uudessa uudessa tulkinnassa tunnelmat ovat vielä synkempiä. Ohjaaja Rupert Sandersin Lumikki ja metsästäjä ei ole lasten satuelokuva, vaan kauhuelementein maustettu toimintafantasia. Muodoltaan se muistuttaa trendikkäitä tummasävyisiä seikkailuelokuvia ja onkin läheistä sukua  "satuelokuva” Red Riding Hoodille (2011).

Tänä vuonna valmistuu kaksi Lumikki-elokuvaa – vasta hetki sitten Suomessakin ensi-iltaan tuli Tarsem Singhin sadun karkkiversio Kerro, kerro kuvastin (2012). Vaikka tarinoissa on yhtäläisyyksiä, eroavat elokuvat tunnelmiltaan ja visuaalisuudeltaan kuin yö ja päivä. Siinä missä Singhin versio on sädehtivä, Sandersin tiimin tulkinta on tyylikkään synkkäsävyinen. Visuaalisista painotuksista huolimatta molemmat vuoden 2012 Lumikit näyttävät komeilta valkokankaalla.

Sandersin versiossa Grimmin veljesten Lumikki-satu on jälleen kirjoitettu uudelleen. Nyt Lumikki saa peräänsä metsästäjän (Chris Hemsworth), jonka tehtävä on palauttaa neitonen kuningattaren valtaan. Tulkinnassa Lumikki on suurempi voima kuin sadussa: hän on kapinallinen, sortajan vastavoima – hahmo kohoaa Jeanne d’Arcin sfääreihin.

Twilight-elokuvista tuttu Kristen Stewart ei ole sokerinen Lumikki, vaikka joutuukin välillä tuijottelemaan eteerisesti eteensä. Stewartissa on naapurin tyttö -meininkiä, johon tavistytön on helppo samaistua. Parhaimmillaan Stewart on kuitenkin toiminnallisissa kohtauksissa, joita elokuvassa riittää. 

Lumikin äitipuolta esittävää Charlize Theronia voisi helposti pitää vain kiiltokuvana. Theronin tiukkaa roolia suomalaissyntyisenä Aileen Wuornoksena (Monster, 2003) ei kuitenkaan voi ohittaa. Harvinaisen naissarjamurhaajan rooli antaa Theronille särmää myös julman kuningattaren rooliin. Näyttelijällä on kyky koskettaa rujoissakin rooleissa. Tarinassa vihjataan hienovaraisesti kuningattaren pahuuden lähteille. Theron tuo kylmään verenhimoiseen roolihahmoonsa herkkää haurautta. 

Kirsi Raitaranta – 07.06.2012