The Raid: Redemption

The Raid: Redemption
Tyylikkäästi tehtyä toimintaa aasialaisin maustein.

Indonesialaiset elokuvat ovat Suomessa harvinaista herkkua, mutta eri festivaaleilla näitä aina välillä voi bongata. Saarivaltion nykyelokuva tuntuu taipuvan moneen. Arthouse-tuotannoista löytyy poeettista tyylittelyä, jossa hidasta kerronnan tempoa sävyttävät arjen pienet, usein julmatkin tapahtumat.

Ohjaaja, käsikirjoittaja, leikkaaja Gareth Evansin ja taistelulajien mestarin, näyttelijä Iko Waisin elokuvissa ei hitaus pääse ahdistamaan. The Raid: Redemption on tiukasti pakattua ja tyylikästä toimintaa alusta loppuun. Sen taistelukohtaukset ja toimintakoreografia on viimeisen päälle hiottua, ja esteettisesti tyylitelty brutaali väkivalta äärimmäisen veristä ja säälimätöntä.

Toiminta käynnistyy poliisin erikoisjoukkojen hyökätessä pahamaineisen gangsterin (Ray Sahetapy) hallitsemaan taloon. Massiivisessa kerrostalossa asuu huumerikollisten ja muiden pikkuroistojen lisäksi tavallisia perheitä, joten sivullisilta uhreilta on vaikea välttyä. Poliisipartio valtaus epäonnistuu heti alkumetreillä ja pian käynnissä on sota poliisien ja roistojen välillä.

Vaikka juoni onkin elokuvassa täysin sivuosassa, läsnä ovat tutut elementin pahan ja hyvän välisestä taistelusta. Kyse on kunniasta ja velvollisuudesta, veljeydestä ja uskollisuudesta. Samat teemat kannattelevat monia aasialaisia toimintaelokuvia, ja usein vahvemmin kuin amerikkalaista perustoimintaa.

Raidin pääosassa on nimenomaan itse toiminta, jossa ei ole hetkenkään hengähdystaukoa. Päinvastoin, niissä vähäisissä suvantokohtauksissakin on tiivis jännite, joka purkautuu tiheissä taistelu- ja toimintajaksoissa.

Iko Uwais esittää erikoisjoukkoihin kuuluvaa poliisia Ramaa, joka on yksi viimeisistä loppuvaiheessa seisovista taistelijoista. Lopullisessa taistelussa Rama kohtaa yhdessä veljensä (Joe Taslim) kanssa mielipuolisen rikollisen (Yayan Ruhian), joka tykkää tappaa vastustajansa paljain käsin. Rikollispomoa esittää indonesialaisen elokuvan kultaisten 1980–90-lukujen tähti Ray Sahetapy.

Raidin toimintakohtausten koreografia on Uwaisin ja Ruhianin yhteistyön tulosta. Molemmat ovat olleet mukana jo walesilaisohjaaja Evansin ensimmäisessä indonesialaisessa toimintaelokuvassa Merantau (2009). Molemmat ovat myös ansioituneita aasialaisten taistelulajien edustajia: Uwais on voittanut maansa mestaruuden, kun taas Ruhian on kiertänyt opettamassa perinteistä indonesialaista taistelulajia, silatia. Kummassakin Evansin elokuvassa päästään tutustumaan nimenomaan silatiin.

Uwais on sympaattinen toimintasankari, jonka sulavaliikkeiset taistelukohtaukset saisivat jopa nuoren Jackie Chanin karehtimaan. Näyttelijätaustan puuttuminen ei toimintarooleissa juuri haittaa, mutta sankariksi tarvitaan silti joitain edellytyksiä. Uwais on Evansin ”löytö”: ohjaaja tutustui nuorukaiseen tehdessään dokumenttielokuvaa indonesialaisesta silatista.

Itse toiminta ja sen teemat tuovat mieleen tyylikkään, ultraväkivaltaisen Hongkong-toiminnan. Raidissa on visuaalisesti hienoja kohtauksia ja tyyliteltyjä, mutta toimivia hidastuksia. Ylipäätään Matt Flanneryn kuvaus on hyvännäköistä. Kokonaisuutta tukee musiikki, joka myötäilee toiminnallisuutta vahvasti – teemasta vastaa Linkin Parkin Mike Shinoda.

Kirsi Raitaranta – 03.05.2012